Den 12. november er det lansering på Holocaust-senteret på Bygdøy. Du er hjertelig velkommen. Arrangementet varer fra 14:00 til 15:30.

Arrangementet skal også streames – du kan følge det her.

Høstens program på HL-senteret

Foredraget vil først gi en kort introduksjon til frontsøstrenes historie, samt hvordan denne gruppen er forstått tidligere. Boken viser til at det er noen hovedelementer som stadig er gjentatt når det gjelder disse kvinnene. De har ofte blitt fremstilt som politisk naive eller uinteresserte. Som nøytralt helsepersonell – og som ofre. Boken tar for seg kildene til disse oppfatningene og gjennomgår dem kritisk. I tillegg presenterer den et litt annet bilde av denne gruppen med kvinner, hvor mange måtte betale med livet for valget de tok – å tjenestegjøre i det nazifiserte, tyske Røde Kors.

Frontsøstrene tilhørte det tyskerne mente var en «germansk folkegruppe». De ble rekruttert inn i det samme systemet som de norske SS-frivillige frontkjemperne, og mange ble også utplassert på lasarett tilknyttet tyske SS-divisjoner eller SS-leirer, sykehus og konsentrasjonsleirer. Enkelte ble med så langt øst som til Kislovodsk i Kaukasus, og mange av dem fikk oppleve storkrigen på ekstremt nært hold. Flere ble drept – og nær sagt alle ble merket for livet. Hva var de med på som del av den tyske invasjonsstyrken i øst?

 


1 Comment

En WordPress-kommentator · 8. september 2017 06:44

Hei, dette er en kommentar.
For å starte med moderering, redigering og sletting av kommentarer, vennligst gå til Kommentar-skjermen i kontrollpanelet.
Kommentar-avatarer kommer fra Gravatar.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Relaterte innlegg

Frontsøstrene

Dagsavisen: «Frontsøstrene var ikke ofre»

– De norske frontsøstrene var på ingen måte nøytrale sykepleiere og humanitære hjelpearbeidere. De var en helt integrert del av Nazi-Tyskland, og var innlemmet i den regulære tyske hæren på Østfronten. Noen av dem samarbeidet Les mer …

75 år siden

Operasjon Uranus

Den 19. november 1942 – 75 år siden i dag – var begynnelsen på slutten for tyskerne i Stalingrad. Etter flere uker med planlegging og forberedelser stod de sovjetiske styrkene oppmarsjert og klare til å Les mer …

Frontsøstrene

Foredrag om frontsøstrene

Den 12. november 2017 ble «Himmlers valkyrjer» lansert på Holocaustsenteret på Bygdøy. Lanseringen bestod blant annet av et foredrag om frontsøstrene, og en spørsmålsrunde i etterkant. Dette ble filmet og kan sees i sin helhet Les mer …