DRK-søstre sammen med tyske soldater.

Den 6. oktober 1942 – 75 år siden i dag – erobret den tyske Armégruppe A den sovjetiske oljebyen Malgobek i nærheten av Mozdok. Tyskerne rykket så videre mot elven Terek. Bak fronten arbeidet de norske frontsøstrene sammen med sine germanske og tyske kolleger på SS-lasarettet til divisjon «Wiking».

Frontsøsteren Ruth Hoel forteller om sine opplevelser ved lasarettet:

«Lasarettet var et tidligere komfortabelt kursted ved navn «10. oktober» oppkalt etter revolusjonen – men etter det jeg har sett av Sovjet-Samveldet, var det nok forbeholdt overklassen å komme dit. Nå, – det var som sagt et komfortabelt sted, noe forøvrig også vi sykesøstre fikk nyte godt av. Det er ikke alle steder en får enkeltværelse og rinnende vann når det er krig. Vi gikk igang med å innrede lasarettet, og hadde snart fått istand 50 senger for indremedisin og 50 for kirurgi. Dette var altså senger med fullt utstyr, men det tidligere kursted ga plass for langt flere.»

Kjøp boken Himmlers valkyrjer og følg frontsøstrenes historie.

Relaterte innlegg

Frontsøstrene

Dagsavisen: «Frontsøstrene var ikke ofre»

– De norske frontsøstrene var på ingen måte nøytrale sykepleiere og humanitære hjelpearbeidere. De var en helt integrert del av Nazi-Tyskland, og var innlemmet i den regulære tyske hæren på Østfronten. Noen av dem samarbeidet Les mer …

75 år siden

Operasjon Uranus

Den 19. november 1942 – 75 år siden i dag – var begynnelsen på slutten for tyskerne i Stalingrad. Etter flere uker med planlegging og forberedelser stod de sovjetiske styrkene oppmarsjert og klare til å Les mer …

Frontsøstrene

Foredrag om frontsøstrene

Den 12. november 2017 ble «Himmlers valkyrjer» lansert på Holocaustsenteret på Bygdøy. Lanseringen bestod blant annet av et foredrag om frontsøstrene, og en spørsmålsrunde i etterkant. Dette ble filmet og kan sees i sin helhet Les mer …