Snø i Stalingrad

Den 21. oktober 1942 – nøyaktig 75 år siden i dag – fortsatte de desperate kampene om fabrikkområdene inne i Stalingrad. Store tap av soldater til tross, tyskerne presser seg fremover og får stadig mer kontroll over fabrikkområdet kjent som «Rød Oktober».

Tyske Luftwaffe-soldater i Stalingrad. Bildet er tatt 22. oktober 1942.

Dagen etter – den 22. oktober 1942 – kommer vinterens første snøfall i Stalingrad. Kulda begynner å feste grepet, og anelsen om at de må tilbringe nok en vinter i felten i det uendelige russland begynner å demre for tyske og norske pansergrenaderer – både i Stalingrad og i Kaukasus. I Kislovodsk har vinteren alt kommet – og kulda sprenger på i SS-lasarettet hvor frontsøstrene jobber.

Kjøp Himmlers valkyrjer her.

Relaterte innlegg

Frontsøstrene

Dagsavisen: «Frontsøstrene var ikke ofre»

– De norske frontsøstrene var på ingen måte nøytrale sykepleiere og humanitære hjelpearbeidere. De var en helt integrert del av Nazi-Tyskland, og var innlemmet i den regulære tyske hæren på Østfronten. Noen av dem samarbeidet Les mer …

75 år siden

Operasjon Uranus

Den 19. november 1942 – 75 år siden i dag – var begynnelsen på slutten for tyskerne i Stalingrad. Etter flere uker med planlegging og forberedelser stod de sovjetiske styrkene oppmarsjert og klare til å Les mer …

Frontsøstrene

Foredrag om frontsøstrene

Den 12. november 2017 ble «Himmlers valkyrjer» lansert på Holocaustsenteret på Bygdøy. Lanseringen bestod blant annet av et foredrag om frontsøstrene, og en spørsmålsrunde i etterkant. Dette ble filmet og kan sees i sin helhet Les mer …