For 75 år siden i dag

Den 1. oktober 1942 – for nøyaktig 75 år siden – var en gruppe på omtrent 18 norske kvinner i tjeneste i byen Kislovodsk, i Kaukasus. Der tjenestegjorde de på feltlasarettet tilhørende 5. SS-Panzer-Division «Wiking», som var involvert i tunge kamper i området.

ww2dbaseGerman Federal Archive, Bild 101I-031-2417-09, Poetsch

Tyske bergjegere i Kaukasusfjellene, vinteren 1942/1943. Kilde: German Federal Archive, Bild 101I-031-2417-09, Poetsch.

Omkring dem raste ville kamper. Den 1. oktober var det kraftig skuddveksling langs Svartehavet, nord for Tuapse, og tyske divisjoner var i bevegelse mot Groznyj i dagens Tsjetsjenia. I nord stod det nådeløse slaget om Stalingrad, og mot sør forsøkte Hitlers divisjoner å innta Stalins oljefelt ved det Kaspiske hav. Begge foretak skulle vise seg å bli skjebnesvangre for Nazityskland, og for de norske frontsøstrene… frontsøsteren Gerd Enodd skrev hjem til Norge:

Når jeg tenker tilbake på de ukene vi hadde så meget å gjøre og alle vanskelighetene vi hadde å stri med må jeg ærlig talt si jeg er glad vi er kommet dit vi er kommet nu. til trots for at denne tiden på en måte er den beste og lykkeligste tid jeg har hatt her i Russland. – Brev fra Gerd Enodd. Postlagt i Kislovodsk, november 1942.

I Boken Himmlers valkyrjer kan du lese mer om denne skjebnesvangre perioden, og følge frontsøstrenes ferd fra trygge Norge til utryddelseskrigen på østfronten. Forhåndsbestill den her.


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *