DRK-søstre sammen med tyske soldater.

Den 6. oktober 1942 – 75 år siden i dag – erobret den tyske Armégruppe A den sovjetiske oljebyen Malgobek i nærheten av Mozdok. Tyskerne rykket så videre mot elven Terek. Bak fronten arbeidet de norske frontsøstrene sammen med sine germanske og tyske kolleger på SS-lasarettet til divisjon «Wiking».

Frontsøsteren Ruth Hoel forteller om sine opplevelser ved lasarettet:

«Lasarettet var et tidligere komfortabelt kursted ved navn «10. oktober» oppkalt etter revolusjonen – men etter det jeg har sett av Sovjet-Samveldet, var det nok forbeholdt overklassen å komme dit. Nå, – det var som sagt et komfortabelt sted, noe forøvrig også vi sykesøstre fikk nyte godt av. Det er ikke alle steder en får enkeltværelse og rinnende vann når det er krig. Vi gikk igang med å innrede lasarettet, og hadde snart fått istand 50 senger for indremedisin og 50 for kirurgi. Dette var altså senger med fullt utstyr, men det tidligere kursted ga plass for langt flere.»

Kjøp boken Himmlers valkyrjer og følg frontsøstrenes historie.


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *