Historien om frontsøstrene er et lite kjent område innenfor etterkrigslitteraturen. Det vil ikke si at det ikke er skrevet om tidligere. Det har vært skrevet mange bøker, artikler, og i nyere tid blogginnlegg om dem. Ja, det er sågar laget en norsk dokumentarfilm om frontsøstrene. Det er imidlertid viktige deler av deres historie som ikke er kjent og som sjelden er fortalt eller fokusert på. Noe er kanskje bevisst unngått eller utelatt på grunn av ubehag eller av frykt for reaksjoner. Likevel er det mange som har en forestilling om hvem frontsøstrene var. I Norge er det skrevet et forholdsmessig stort utvalg av bøker om temaet, faktisk flere bøker enn det som er tilfellet i land som det vil være naturlig å sammenligne med, som Danmark, Nederland og Belgia, hvor dette temaet er nesten ikke-eksisterende.

Heinrich Himmler sammen med personell fra den tyske SS-divisjonen ‘Das Reich’. Kilde: German Federal Archive. Bild 101III-Zschaeckel-198-19.

Disse tyskokkuperte, «germanske» landene, bidro med frivillige kvinner til Deutsches Rotes Kreuz (DRK), det tyske Røde Kors, og det er disse som i Norge har fått den kollektive benevnelsen ‘frontsøstre’. På samme måte som sine mannlige frender ble mange av frontsøstrene også knyttet til beryktede SS-divisjoner som Wiking, Das Reich og Hitlerjugend for å nevne noen. Disse divisjonene er i ettertid blitt kjent som spydhodene i tyskernes sommeroffensiver på østfronten. Men de er ikke bare beryktet for sine militære bragder – de er også blant de mest morderiske av de tyske avdelingene, og med tusener av sivile liv på samvittigheten, skiller de seg ut, selv når den tyske Ostheer (østhæren) er sammenligningsgrunnlaget. Hvordan var sanitetstjenesten i slike avdelinger?

Offiser fra Waffen-SS, stasjonert ved SS-Lazarette Minsk. Kilde: Tore Greiner Eggans private samling.

Frontsøstrene var nært knyttet til Himmlers SS, som var sentralt i både rekruttering og opplæring av frontsøstrene. De gjennomgikk en solid utdannelse med fokus på medisinske ferdigheter, pasientpleie, disiplin, samtrening med militære avdelinger og ideologisk opplæring i nazistisk Weltanschauung, eller verdensanskuelse.

Les mer om frontsøstrenes tilknytning til SS i Himmlers valkyrjer.


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *