Stalingrad 1942

Tyske tropper i Stalingrad, høsten 1942. Kilde: US National Archives. Public Domain.

Den 13. oktober 1942 – nøyaktig 75 år siden i dag – nådde omsider det tyske 48. Panzerkorps, deler av den tyske 4. Panserarmé, Volgas bredder inne i Stalingrad. Mot nord holdt sovjetiske styrker fremdeles stand i de enorme fabrikkbygningene, og fortsatte sitt innbitte forsvar.

Den 14. oktober klarte fem tyske divisjoner, med sterk støtte fra Luftwaffe, nesten å knekke sovjetisk motstand ved «Traktorfabrikken». Sovjeterne fikk imidlertid forsterkninger fra en gardedivisjon, og fabrikken forble på sovjetiske hender. Kampene inne i Stalingrad var noen av de mest brutale og desperate under hele krigen – hundretusenvis av soldater falt – på begge sider.

Senere på dagen kom ordre fra Hitler i Berlin. Han beordret en stopp i alle offensive operasjoner på østfronten – bortsett fra Stalingrad og i et lite område i Kaukasus, langs Terek-elven. Denne elven ligger knappe 100 kilometer øst-sørøst for Kislovodsk, hvor norske frontsøstre arbeidet iherdig med å lappe sammen restene av de tyske soldatene som kom inn på lasarettet. Sengene var overfylte, og høsten var begynt. På fjellsidene hadde nysnø allerede begynt å legge seg, og kveldene ble lange, og kalde.

Kart over østfronten og de tyske offensivene sommer og høst 1942. Kilde: Eirik Gripp Bay


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *