Den 10. november 1942 – 75 år siden i dag – begynte sovjetiske styrker å samle seg for en offensiv mot de tyske flankene ved Stalingrad.

Sovjetiske tropper kjemper i en ødelagt fabrikkbygning, Stalingrad, sent 1942. Kilde: German Federal Archive. Bild 183-R90142.

Fra den 11. november startet Paulus’ siste angrep mot det sovjetiske styrkene inne i Stalingrad. Det ble tunge gatekamper, fra hus til hus, og begge sider mistet store menger soldater. I Kaukasus greide tyskerne å redde den 13. Panserdivisjon fra omringning sør for elven Terek, men kampene var likevel langt fra overstått. Tyskerne mister nå muligheten til å fortsette offensive operasjoner – vinteren begynner å sette inn og isen legger seg på Volga og snøen over fjellene i Kaukasus. Sovjeterne gjør klar for sin operasjon Uranus som har som mål å knuse den tyske østhæren.

Den 12. november skriver Gerd Enodd et brev hjem til Norge:

Jeg var mange ganger nesten fortvilelsen nær når jeg så de stakkars pasientene våre hvor vondt de lå og mange ganger hadde for lite sengetøy. Men foran ved fronten var kampene harde, og det blir ikke spurt om vi hadde alt vi trengte for å kunne pleie og hjelpe guttene slik som vi gjerne vilde. (En hel del av utstyret vårt som kom med lastebiler var nemlig så lenge underveis og hvad som kunne skaffes tilveie på annen måte i en fart var minimalt.) Meningen var å innrede lasarett for 200 pasienter, men plutselig hadde vi allerede overskredet 500 tallet.


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *